top of page

joi, 12 oct.

|

Pessac

Expoziție de artă și artizanat românesc: Patrimoniul cultural românesc, o moștenire de mărturisit

Orașul universitar Pessac, parte a metropolei Bordeaux, organizează pentru public un amplu sezon cultural. României îi sunt dedicate în programul cultural al orașului 3 săptămâni: din 12 până în 28 octombrie va fi expoziția de artă și artizanat Vernisajul este miercuri, 18 octombrie, la ora 18.30.

Nu mai este posibilă înregistrarea
Vezi alte evenimente
Expoziție de artă și artizanat românesc: Patrimoniul cultural românesc, o moștenire de mărturisit
Expoziție de artă și artizanat românesc: Patrimoniul cultural românesc, o moștenire de mărturisit

Ora și locul

12 oct. 2023, 10:00 CEST – 28 oct. 2023, 17:00 CEST

Pessac, 15 Rue Camponac, 33600 Pessac, Franţa

Despre eveniment

În anul 2022, prin proiectul „Importanța transmiterii tradițiilor și valorilor poporului român” am reușit să arătam publicului francez și românilor prezenți la evenimentele noastre câteva elemente legate de cultura noastră. Autoritățile franceze prezente la eveniment alături de Doamna Consul General al României la Paris, Simona Junescu, care s-a deplasat special la Bordeaux pentru a fi prezentă, au fost încântate de ce au văzut, iar dovadă stă faptul că au inclus în agenda culturală a orașului lor expoziția de artă și artizanat românesc prezentată anul trecut . Si la toata aceasta evolutie o contributie extraordinara a avut-o Departemantul pentru romanii de pretutindeni care au crezut in eficacitatea si perenitatea proiectelor noastre. 

Orașul Pessac, parte a metropolei Bordeaux, unul dintre cele mai vizitate orașe din Franța, organizează pentru public un amplu sezon cultural. Faptul că ne-au inclus în programul lor este o mare onoare pentru România. 

României îi sunt dedicate în programul cultural al orașului 3 săptămâni, din 12 până în 28 octombrie va fi expoziția de artă și artizanat.Vernisajul este miercuri, 18 octombrie, la ora 18.30, la castelul Pole cultural de Camponac. 

Din 17 octombrie până în 31 octombrie este o expoziție la Médiathèque despre opera lui Ionesco, iar în 19 octombrie va fi jucată o piesă de teatru după opera lui Ionesco, de către o trupă de teatru din Paris.

Săptămânile dedicate României se vor încheia în 3 noiembrie cu orchestra din Galați care va cânta împreună cu orchestra locală.

Agenda culturală poate fi consultată on-line : CULT-SAISON-plaquette-155x220.pdf (pessac.fr), iar expoziția noastră este menționată la pagina 31. Pagina de Facebook  pe care puteți urmări evenimentele orașului este următoarea: https://www.facebook.com/Pessac/?locale=fr_FR 

Expoziția văzută de autoritățile franceze anul trecut a prezentat satul românesc în miniatură în preajma sărbătorilor de iarnă. 

Căsuțele în miniatură create de Doamna Alina Ocoleanu Lăpușneanu, profesor de geografie în România, prezintă diversitatea arhitecturală a satelor românești în diferitele regiuni ale țării: Transilvania, Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Banat, Bucovina, Basarabia. 

Dumneaei atrage atenția privitorului asupra modului de viața al oamenilor de la sat, în comuniune cu natura și subliniază respectul oamenilor de aici față de mediul înconjurător. Până și regele Charles al Regatului Unit a cumpărat o casă tradițională în România și își petrece vacanțele în țara noastră, tocmai pentru a regăsi un mod de viață benefic unei sănătăți spirituale pe care omul modern îl pierde în marile orașe ale lumii. Prin expoziția noastră am dorit să facem cunoscut publicului francez specificitatea noastră ca popor european și să valorificăm patrimoniul nostru cultural. 

Măiestria francezilor în a recunoaște și promova valorile culturale este de neîntrecut în Europa, iar noi ne-am simțit onorați când am văzut că au inclus evenimentele culturale ale Centrului franco-român de cooperare economică și culturală în agenda lor.

Distribuie evenimentul

bottom of page